2014. március 8., szombat

Día internacional de la mujer

Vagyis: nemzetközi nőnap!

Ma reggel (olyan 12 körül :) ) éppen a városközpontban sétálgattam, amikor belebotlottam a nőnapi felvonulásba.

A menet elején egy-egy táblával a kezükben sétáltak különböző jelmezekben nők, a táblákon egy-egy híres nő neve és arcképe volt (pl. Marie Curie stb.). A jelmez ahhoz a történelmi korszakhoz volt igazítva, amelyikben a híres hölgy élt. Mögöttük gurult a "zene-autó", partyzenével. Nagyon jó kedvük volt!

Felvonult még néhány szakszervezet stb. is, illetve: ugyebár spanyolokról van szó, akik közel sem olyan kockák, mint más, északibb népek, úgyhogy hamár felvonulás van, miért ne vonulhatna fel más olyan társaság is, akinek köze nincs a Nőnaphoz, de ennek ellenére jelen akar lenni. Hát miért ne? Ha annyira akarják? Elférnek a többi közt végülis. Így jelen voltak pl. a Coca-Cola gyár dolgozói (aki szegények azon vannak kiakadva, hogy a Coca-Cola be akarja zárni az alicantei gyárat, és így több mint 1100 ember fogja elveszíteni a munkáját), illetve a kommunisták (!) is így keveredhettek ide.

Íme néhány fotó:

A menet eleje: nők vonulnak olyan híres nők képeivel, akik valami kiemelkedőt alkottak

Hátul pirosban jönnek a Coca-Cola dolgozói, igen nagy ricsajt csapva (kiabáltak, füttyögtek, dudáltak...)

A "melegfelvonulás": az alicantei melegek közül nyolcan vonultak fel, nekik is nagyon jó kedvük volt :) Felirat: "Minden család fontos, egyenlőséget megbélyegzés nélkül" 

Ők azt szeretnék, ha a munkahelyen is egyenlő jogot biztosítanának a nőknek. Amúgy a háttérben a bazinagy épület a helyi "Fórum". KÖSZI Pedrókám, hogy a a fiaddal belemásztatok a képbe! :D

Na és a végén jöttek a kommunisták. Ők pl. a Valenciai Kommunista Párt. Nagyon hangosak voltak... Nem hittem a szememnek...

Ők pedig a Spanyol Kommunista Néppárt. Hát az eszem megáll... Ők is ordítoztak meg skandáltak valami rigmusokat... Felirat: "Harcolunk a kizsákmányolás ellen". És hát a harc az harc, Nőnap ide vagy oda!!

6 megjegyzés:

  1. A szakszervezetek és s a kommunisták azért keveredtek ide, mert a nőnapot a kommunisták találták ki és tették kötelező ünneppé - Szovjetunióban Sztálin, Magyarországin Rákosi Mátyás,

    " II. Internacionálé VIII. kongresszusán 1910. augusztus 28. és szeptember 3. között határoztak arról, hogy a nők választójogának kivívása érdekében nemzetközileg is nőnapot tartanak. A határozatot a kongresszus elfogadta, de a megemlékezés pontos dátumáról nem született döntés. 1911. március 19-én Ausztriában, Dániában, Németországban és Svájcban tartották meg a világon először a nemzetközi nőnapot.
    1917. március 8-án (a juliánus naptár szerint február 23-án, azaz: február utolsó vasárnapján) Oroszországban nők tüntettek kenyérért és békéért. Négy nappal később – nem közvetlenül ennek a tüntetésnek a hatására – II. Miklós cár lemondott, s polgári kormány alakult, mely szavazójogot biztosított a nőknek. Ezzel vált véglegessé a nőnap dátuma is, mely a világ legtöbb országában március 8-a."

    Szóval a nemzetközi nőnap alkalmából hadd adják át egy virtuális csokorot és egy Vörös Csillag érdemrednet! - Sheldon

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Úúú de műveletlen vagyok... ájjjjj...
      Köszönöm a csokrot és a kitüntetést... Remélem a csokor nem valami 10 kb-os gaz :D

      Törlés
    2. Dehogy, vörös csillag alakú szép virágot kapcsz:

      http://www.wallcoo.net/flower/digital_flower_jp_03/wallcoo.com_Digital_Flower_Photo_385.html

      Törlés
    3. Nahát, HD! Te aztán érteL a nőűkhö'! :D

      Törlés
  2. Helga! Szerintem benned több újságíró is elveszett! Nem gondoltál még arra, hogy lízingelj egy utazási folyóiratot, amiben megjelenhetnének az élménybeszámolóid? Tuti siker lenne... :)

    VálaszTörlés